Reflexológia

Reflexológia

Testünkben több mikrorendszert találhatunk, ezek tükrözik az egész szervezet állapotát. Minden testrésznek van bennük megfelelő zónája. Ezeknek a zónáknak az állapota utal az általa képviselt szerv problémáira. Sokan ezt a fraktálokhoz hasonlítják. Az akupunktőrök jól ismerik a fülön található pontokat, amelyek a test többi részén található pontoknak felelnek meg. Ugyancsak a teljes testet képviselik a fejbőr pontjai (Jamamoto-féle skalp akupunktúra), a szájüreg pontjai (orál akupunktúra), a kézen az ECIWO pontok és így tovább. Dél-Koreából származik a su jok rendszer, amely a kéz ujjain találta meg a különböző szerveknek megfelelő pontokat. Ezeknek a mikrorendszereknek a pontjait kezelve ugyanolyan jó eredményeket érnek el, mintha az eredeti testpontokkal foglalkoznának. Nem csak az akupunktúra használ ilyen terminálokat. A kínai gyógyászatban sok száz éve alkalmazzák a pulzus-, arc- és tenyérdiagnosztikát. A szivárványhártya, más néven írisz egyes zónáinak kinézetéből is következtethetünk az adott területnek megfelelő szerv állapotára. Ennek ma használt változatát Péczeli Ignác magyar természetgyógyász orvos alkotta meg.

Az egyes testrészek más formában is képviseltetik magukat a testfelszín megfelelő részein. Ezek a reflexzónák. Több testrészen is megtalálhatók (például az arcon), leggyakrabban mégis a talpon és a tenyéren lévőket kezeljük. Valójában a talp kezelése a leghatékonyabb, ezért gyakran leszűkítik a reflexológiát a talpmasszázsra.

Ez a technika több szempontból lehet hasznos. Ha fönnáll valamilyen probléma, akkor – az orvosi kezelés kiegészítéseként – meggyorsíthatja a gyógyulást, segítheti a rehabilitációt. Ha egészséges ember veszi igénybe, akkor nagy mértékben hozzájárulhat a betegségek megelőzéséhez, az erőnlét fönntartásához és fokozásához. Az sem mellékes, hogy csökkenti a stresszt, lazít és általában kellemes.

A betegségekről többnyire akkor veszünk tudomást, amikor megjelennek a tünetek. Valójában ennek – esetleg évekre visszanyúló – előzményei vannak. Ha egy károsító hatás ér minket, akkor a szervezetünk védekezik ellene. Vagy sikerül kiküszöbölnie a probléma okát (pl. az immunrendszer elpusztítja a kórokozót) vagy egy idő után kimerülnek a védekezés tartalékai és megjelennek a tünetek. Az egyes testrészekhez tartozó reflexzónák jelzik, hogy egyensúlyhiány lépett föl. Fáj a megnyomott terület, esetleg lerakódás tapintható. Ezek a jelenségek már jóval a tünetek föllépése előtt észlelhetők. Ha ilyenkor masszírozzuk az érintett zónát, sok esetben elkerülhető a betegség kitörése, vagy lényegesen enyhébb formában mutatkozik meg.

Fontos előny, hogy a kezünkön kívül semmilyen eszközt nem kell hozzá igénybe vennünk, a lábunk pedig mindig „kéznél van”. Ha valaki megismeri a számára problematikus testrészek reflexzónáinak elhelyezkedését, akkor akár napi néhány percnyi talp- illetve tenyérmasszázzsal is sokat segíthet magán. A családtagok is masszírozhatják egymás talpát vagy tenyerét.

A reflexológia az egyik legrégebbi terápia, amely több kultúrában megjelent. Több ezer évvel ezelőttről származó leletek bizonyítják, hogy az ókori Kínában már ismerték. Onnan kiszorította az akupunktúra. Az ókori Egyiptomban is használták, amint azt az alábbi kép is illusztrálja:

A továbbiakban a kéz és a láb reflexzónáit tekinthetjük meg. Ezúton köszönöm meg dr. Bánszky Juditnak, hogy engedélyezte az általa készített „térképek” fölhasználását.